onsdag 16 maj 2012

Flasklamm trots allt

Det blev några flasklamm ändå. Vi fick problem med några av ungtackorna som inte kunde freda sig mot tjuvätare och där deras juver blev såriga. Tjuvätare kan det lätt bli om tackorna har många lamm i sin kull. Idoga insatser från oss med att massera skadade juver för läkning och avlasta tillfälligt med nappflaskor gav ej det resultat vi önskade. Det blev några lamm som vi måste fortsätta ge flaska. Några har vi vant in på lammbar, men ett par små lamm ger vi ännu lammnäring med nappflaska. Man brukar säga att lammet ska ha gått upp 10 kg från sin födelsevikt innan de klarar sig utan lammnäringen och där är vi inte ännu.
Trots regn och kyla växer gräset och besättningen som fortfarande delvis går i fårstallet har kommit ut på välkomstbetet där de får gå i 3 veckor innan vi flyttar dem. Våra träckprover var bra - vi behöver inte avmaska. Däremot är det viktigt att efter 3 veckor flytta gruppen då lammen annars ändå kan få i sig parasiter. Till helgen ska gruppen flytta till sommarbetet - där inga får gått förra året. Där fanns heller inget fårstängsel så vi har jobbat ett antal dagar med att stängsla, trimma och rensa bort buskar och grenar. Det tar några dagar då betet är 2-3 ha stort och en del av marken är hagmark med buskar och träd.
När solen skiner kan det se så här skönt ut på betet. Vi hoppas nu på bättre väder och fina soliga dagar framöver.


Vårsolen och det växande gräset och grönskande buskarna är härligt också för andra djur på Brogården. Vår stolta tupp och våra hönor utforskar trädgården.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar