tisdag 21 juni 2011

I helgen avskilde vi bagglammen

Lite tidigt blev det i år – den 15/6 var det 90 dagar sedan det första lammet föddes på Brogården. Vi brukar se till att vi skiljer av bagglammen senast när de är 100 dagar för att undvika tjuvbetäckningar.


I år blev det några dagar tidigare av praktiska skäl. Samtidigt väger vi alla lamm – även tacklammen – för att få ett hum om hur tillväxten ser ut. Det är viktigt att veta så man kan planera slaktanmälan till rätt vecka. En del fina lamm räknar vi förstås att spara eller sälja som livdjur, men vi kan inte spara alla. Vi tycker att både landskapsvård och dessutom produktion av ull, skinn och kött är viktiga delar i gårdens inriktning.
Vi brukar också ta träckprover på lammen (avföringsprover) ett par dagar innan avskiljningen för att se så de ej har parasiter som kan orsaka diarré hos dem. Då måste man avmaska innan de släpps på nytt bete. Vi avmaskar inte rutinmässigt då gården är ekologiskt certifierad – utan gör detta enbart när det krävs.
När man har skiljt av lammen från tackorna är det viktigt att ha koll på tackorna så de inte utvecklar juverinflammation. Vår upplevelse är att det blir en mjukare övergång när vi låter tacklammen vara kvar ett tag till. Sedan finns det alltid några tackor som endast haft bagglamm och de blir ju helt utan diande lamm – där har vi extra koll ett tag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar