tisdag 21 juni 2011

I helgen avskilde vi bagglammen

Lite tidigt blev det i år – den 15/6 var det 90 dagar sedan det första lammet föddes på Brogården. Vi brukar se till att vi skiljer av bagglammen senast när de är 100 dagar för att undvika tjuvbetäckningar.


I år blev det några dagar tidigare av praktiska skäl. Samtidigt väger vi alla lamm – även tacklammen – för att få ett hum om hur tillväxten ser ut. Det är viktigt att veta så man kan planera slaktanmälan till rätt vecka. En del fina lamm räknar vi förstås att spara eller sälja som livdjur, men vi kan inte spara alla. Vi tycker att både landskapsvård och dessutom produktion av ull, skinn och kött är viktiga delar i gårdens inriktning.
Vi brukar också ta träckprover på lammen (avföringsprover) ett par dagar innan avskiljningen för att se så de ej har parasiter som kan orsaka diarré hos dem. Då måste man avmaska innan de släpps på nytt bete. Vi avmaskar inte rutinmässigt då gården är ekologiskt certifierad – utan gör detta enbart när det krävs.
När man har skiljt av lammen från tackorna är det viktigt att ha koll på tackorna så de inte utvecklar juverinflammation. Vår upplevelse är att det blir en mjukare övergång när vi låter tacklammen vara kvar ett tag till. Sedan finns det alltid några tackor som endast haft bagglamm och de blir ju helt utan diande lamm – där har vi extra koll ett tag.

lördag 11 juni 2011

Lammen växer och frodas - precis som gräset....


Nu är lammen runt 3 månader gamla. Vi fick i år 43 lamm och hade 17 tackor som lammade. Det är flest bagglamm i år - 25 stycken. Våra lamm är svarta, bruna eller vita. Det är alltid spännande att se hur de utvecklas och även om man från början kan urskilja de lamm som har vackrast ull och bästa kropp ser man fram emot mönstringen då man får en objektiv bedömning. Det är lätt att bli hemmablind och antingen för positiv i sina bedömningar eller för kritisk. I år blir det mönstring den 9 juli på Brogården och Knut Lilliebrunner kommer att bedöma våra lamm. Dessutom kommer vi att ha sammönstring för Finullsmönstrare på gården och den 10 juli en mönstringskurs för andra fårägare. Vi får hoppas på fint väder de båda dagarna och dagarna innan - för annars blir det extra mycket arbete med installning. Ullen måste vara torr och fin när man mönstrar - både för bedömningens skull och för att man inte ska bli genomblöt själv när man hanterar lammen. Bilderna ovan visar tackor och lamm på sommarbetet som är en vall med lämpliga örter för fåren och där de kan söka skydd för regn och rusk i en ekdunge.

onsdag 1 juni 2011

Eklanda Finullsfår - en gård i Västra Götaland



Vår gård ligger utanför Vårgårda. Där har vi en finullsbesättning som håller markerna öppna och producerar härlig ull. Fåren är inte de enda djuren på gården - vi har också höns, hundar och en katt. Vi producerar skinn och garn och planerna är att kunna ha en gårdsbutik så småningom med dessa produkter och egentillverkat hantverk. Omgivningen är vacker i Eklanda som byn heter - både ekskogar, beteshagar, tät gammal skog och Säveån som slingrar sig fram genom landskapet. Här finns mängder av fornlämningar - stenar och hålvägar - och bygden är fantastiskt vacker. Vi bedriver vårt jordbruk på fritiden och tycker det känns bra och respektfullt att vårda den mark som förfäder brukat och försörjt sig på. Därför har vi också med valt att driva gården ekologiskt för att ge gammaldags växter möjlighet att finnas kvar.