tisdag 3 september 2013

Livlamm sålda och livlamm inköpta

Hela sommaren har gått utan inlägg på bloggen. Nu kommer ändå lite information om vad som hänt och ska hända framöver. Här en bild av några bagglamm på bete.


Vi har sålt några livbagglamm, men inga tacklamm i år. Det beror på att vi rekryterat 6 tacklamm själva och sedan har vi inte tyckt att ullkvalitén var tillräckligt bra för att sälja som livdjur. Vår ambition är att alla ska ha 4,4,4, i ullpoäng. Sedan vill vi ha kroppar som är väldimensionerade - men inte nödvändigtvis stora. Av egna rekryterade tacklamm ligger dock kropparna på R eller R- för de vita och O+ för de bruna och de sålda bagglammen har legat på R.


Våra lamm växer bra och blir ganska stora då vi har vallåterväxt som bete. Tyvärr blir också våra tackor ganska stora och det är kanske inte meningen med Finullsfåret - men nu har vi våra marker sådana. Det ska bli spännande att få riktig koll på hur stora tackorna är när vi genomför  tackvägningen i höst. Vi kan ju redan nu se på besättningens resultat per tacka att vi ligger högt viktmässigt. År 2012 var lammvikten per tacka 99,1 och i år 2013  var den 100,7. Vi hade 2,6 födda och uppfödda lamm per tacka.

Vår satsning ligger i år framför allt på de bruna djuren och vi har därför också köpt in bruna både tack- och bagglamm. Under flera år har vi fått fram ett eller två mkt fina bruna bagglamm som vi sålt då vi inte haft möjlighet att betäcka utan risk för inavel. Därför är det nu värdefullt att vi fått ett tillskott utifrån med bruna tacklamm.

De vita fåren har gett goda resultat och där har vi rekryterat några nya fina tacklamm från vår egna besättning. Vi kommer också att ha en ny vit bagge i betäckning i år.


De svarta djuren har vi inte lyckats så bra med de senaste åren. För några år sedan var det bättre - då hade vi till och med ett bagglamm som såldes på Auktion. Vår plan är att försöka få fram svarta fina djur så småningom, men då vi inte har så stor besättning får vi jobba med en eller två färger i taget.

Vi har redan lämnat 15 lamm för slakt och har kvar en del lamm som ska slaktas för oss själva och kunder som köper lammlådor i början av oktober. Sedan är det bara att starta igen med ett nytt fårår. Hullbedömning av tackorna och baggarna så att de har goda förutsättningar att prestera bra.
Sedan förstås klippningen som vi brukar göra under september månad och sedan en bit i oktober kommer installning i betäckningsgrupper som i år kommer att bli fem till antalet.

Hör gärna av Dig under vintern och våren om du är intresserad av livdjur så vi kan notera din intresseanmälan.

För kontakt med oss gäller nu ny mailadress: eklandafinull@telia.com eller eklandafinull@gmail.com.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar