torsdag 30 augusti 2012

Hösten närmar sig 

Nu är snart får-året till ända. Vi har sålt ett tiotal livdjur, sparat ett par själva, har några tingade livdjur kvar och skickat nästan alla övriga till slakt. Besättningens resultat har varit ganska gott - men det gäller att fortsätta att utveckla aveln samtidigt som den genetiska bredden och finullsfårets särart bibehålls. Det har varit stor efterfrågan på bruna livdjur i år - så vi får försöka få fram fler till nästa år. Ni som är intresserade får höra av er till oss tidigt under försommaren nästa år. När vi hamnar i augusti har alla ofta blivit tingade. Ni kan gå in på Finullsföreningens livdjurslista och där hitta vår mailadress. Här syns några av våra tackor och lamm som det såg ut under juli månad.
Måste också visa några små fina kycklingar från i försomras - som nu vuxit till sig.Som sagt - hösten är i antågande och snart börjar nya fåråret med planering inför betäckningen. Men ännu ett tag kan man syssla med annat. Gå i skogen med hundarna och plocka bär exempelvis. Trots ojämn förekomst av blåbär lyckades vi till slut plocka 7 kg. Härligt att ha i frysen under vintern och ta fram när man behöver extra C-vitamintillskott.

Just nu har det varit svamp som plockas under hundpromenaderna. Det blir mest Kantareller som tydligt syns vad det är så man inte får med någon giftig svamp.

Snart är det ändå dags med lite fårskötsel - fåren ska klippas och den fina, mjuka ullen tas om hand.
Finns intresse av att köpa råull eller garn - hör av er. Mailadressen till oss finner ni på Finullsföreningens livdjurslista eller mjornbygdenslamm.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar