onsdag 18 juli 2012

Nu har vi mönstrat årets lamm!

Det känns som de växt bra och många hade också fin ull. Vi fick några mindre anmärkningar på något tveksamma fotställningar på en del lamm - eftersom vi ville ha en noggrann kontroll av ben och fotställning då den är viktig - men det var mest tendenser vi såg och inte så många lamm med helt klara fel och kanske det ser bättre ut vid nästa koll. Jag har inte hittat varifrån dessa tendenser kan komma - eller så har vi verkligen varit extra ordinärt noggranna när vi tittade på ben och fötter i år. Något som väl måste tydliggöras i sammanhanget med fötter är att klövhälsan är helt utan anmärkning i vår besättning. Vi har aldrig haft några som helst problem där - aldrig haft symtom och aldrig behandlat förutom då i köpt in livdjur och följt djurhälsovårdens rekommendationer. Ullpoängen blev alltså bra och det känns som vår strävan efter att få fram fin ull på alla tre färgerna har lyckats. Vi har valt att betäcka bruna lamm med svart bagge - och svarta tacklamm med brun  bagge i några fall. Praktiskt att göra så då man kanske inte har möjlighet att byta baggar - och ibland bra om man vill förbättra den ena färgen - och vi har velat få upp storleken på de bruna fåren och dessutom få bort luggen som de bruna ibland har. I år har vi fått fram några fina bruna tacklamm utan lugg och det känns väldigt bra. Det är alltid lika spännande att se hur mönstringsresultaten blir - även om man redan innan har ett hum om hur lammens kvalítet är. Det känns bra att få en objektiv bedömning av en utomstående mönstrare. I år var det meningen att Knut Lilliebrunner skulle mönstra igen, men han fick tyvärr förhinder i sista stund. Då kändes det helt fantastiskt att Jesper Eggertssen kunde komma med kort varsel. Tack för det, Jesper!
Sommaren har varit våt och regnig här är i Västra Götaland - vilken tur att lammen har en tät och skyddande ull. Likadant var det stundtals förra året och här visas ett foto av 2011 års våta lamm - i år har vi ej hunnit med att fotografera.



Du som är intresserad av livlamm - hör av Dig till oss via vår mail - du finner adressen på Finullsföreningens hemsida där vi är med i Livdjurslistan. När vi får kontakt kan vi bestämma dag och tid så du själv kan se lammen "live" och se dem röra sig, känna på ullen och kroppen.